Andrea og Jonathan – Drømmen om at bo småt.
Andrea og Jonathan er et ungt par der har bevæget sig ud i drømmen om at bygge deres eget Tiny house. I denne blog, som tager udgangspunkt i den film som er en serie på SVT (svensk tv), beskriver vi her hvordan processen har været, samt at vi har været så heldige at komme i kontakt med Andrea og Jonathan til nogle kommentarer til deres byggeprojekt. Vi takker Andrea og Jonathan for den indsigt vi har fået i den del af deres liv der skal være deres base i forhåbentligt en del år. Vi takker også for de billeder som vi venligst har lånt af Andrea og Jonathan.
Udlandsrejse
Andrea og Jonathan mødtes ret tilfældigt i Tyrkiet på en udlandsrejse. Og det møde blev til mere end bare at være rejsekammerater. Og trods det at Andrea er svensker og Jonathan dansker, så blev det til at Jonathan flyttede med til Gøteborg i Sverige, og her fandt de en lille hyggelig lejlighed på 30 kvm. Men drømmen om noget andet groede i dem. De ville bygge deres eget Tiny house, og det skulle være et Tiny house som skulle bygges på en trailer, så de kunne flytte det lidt rundt.
Drømmen om at bo småt startede for mange år siden, og det er den vej Andrea blandt andet også er gået i forbindelse med sin uddannelse til arkitekt. Jonathan studerer kunst, så der er et fint miks af faglighed mellem dem.
Andrea og Jonathan har brugt lang tid, mange aftener og sene nattetimer på at designe deres Tiny house, så det passede til lige præcis dem. De besluttede hurtigt at deres Tiny house skulle kunne flyttes nemt, så det skulle være på en trailer de ville bygge deres Tiny house. De fandt også ret hurtigt ud af at de ville bygge det selv, med hjælp fra familie og venner. Hverken Andrea eller Jonathan havde ret mange erfaringer med at skulle bygge selv, og slet ikke noget der krævede både holdbarhed, og ikke mindst finish, så det også så ordentligt ud når de var færdige.
Der er blevet brugt meget tape og kridt for at finde ud af præcis hvordan de ville designe deres Tiny house. Skabeloner er blevet lavet nede i gården foran deres lejlighed i Gøteborg, hvor de har målt præcist op, sat vinduer og døre i, afsat til toilet, stue og køkken, samt fundet en holdbar løsning til deres soveplads, som blev til en hems på 6 kvm.
Indkøb af trailer.
Da Andrea og Jonathan skal finde en trailer til at bygge deres Tiny house på, falder valget på en Tiny house trailer fra Vlemmix Aanhangswagen. Vlemmix Aanhangswagen er et familieejet firma i Holland der producerer deres egne trailere, og da de startede, var det egentligt kun meningen at de skulle bygge bådtrailere, men det blev hurtigt til at de gik i gang med at producere andre modeller af trailere, og da Tiny house traileren gik i produktion, så gik det meget stærkt med efterspørgslen af denne slags trailere. Du kan se udvalget af Tiny house trailere fra Vlemmix Aanhangswagen her.
Tankerne om et TH på trailer
Ideen bag at deres Tiny house skulle bygges på en trailer har flere bagtanker. De har ingen ønsker om at optage et boliglån, derfor var det meget vigtigt for dem, at de kunne holde sig til det beløb de havde sparet op (160.000kr.) Et andet perspektiv var at de ikke skulle behøve at arbejde fuldtid for at kunne tjene penge til at betale regninger.
De ville gerne bygge det man kalder et ON-grid house, som ikke selv er leveringsdygtig i EL eller vand. Det vil sige at man har brug for et eksternt strømstik og en vandslange. Normalt vil ON-grid også indbefatte at man bliver koblet til et kloaknet, men her har de fundet en løsning hvor deres toilet opsamler urin og afføring hver for sig, så skal det kunne tømmes en gang i mellem.
At bygge småt, kan jo opfattes forskelligt fra person til person. Nogle syntes at 25 kvm er småt, mens andre ikke ville kunne nøjes med mindre end 70 kvm.
Andrea og Jonathans Tiny house er designet til at være samlet 23 kvm. 17 kvm til stue, køkken, toilet og et lille kontor/udsigtsplads, samt 6 kvm hems, der skal anvendes til soveplads.
Starten på byggeriet
Inden byggeriet går igang har parret en forventet bygge tid på 5 mdr. Fra juni 2020 til oktober 2020. De har forberedt sig gennem flere år, med indretningen, tegninger, materialelister, og ikke mindst 3D tegninger af hele projektet i alle dets faser.
Alle faser er beskrevet ned til mindste detalje, og som man kan se i filmen fra SVT, så er det en uvurderlig hjælp til dem, da erfaring med at bygge ikke er til stede.
Det med manglende erfaring er der mange der finder som en stor forhindring for at gå i gang selv. Det kan godt være at parret har haft de tanker, men det ses ikke, for selv om det ser lidt forsigtigt ud i starten, og man måske kan finde på at tænke ”wauw der er lang vej igen” så går det faktisk hurtigt fremad med at blive fortrolig med de maskiner de skal bruge undervejs i deres projekt.
Fastspændning af huset på traileren
Man kan se at der er tænkt nogle tanker om hvordan huset skal sættes fast på traileren. Andrea og Jonathan har valgt en løsning hvor de spænder huset fast på traileren ved hjælp af nogle såkaldte scan-stropper. Der bliver spændt både på tværs og på langs, og meningen med det er, at det skal være nemt at kunne tage huset af. Grunden herfor findes i at skal traileren blive kaldt til syn, så skal det ikke være med et hus på, og derfor skal det være nemt at tage af. Der ligger også noget rent teknisk i det, da hvis man spænder huset fast på rammen med bolte og møtrikker, så skal traileren indregistreres som en campingvogn, og så kommer der lidt andre regler i spil.
Man kunne også forestille sig en fremtid hvor de har bygget flere huse, og derved kan transportere et hus ad gangen. Mulighederne er mange når man vælger at lave en løsning som de har gjort.
Byggeprocessen
Det bliver hurtigt tydeligt for parret at det ikke går så hurtigt som de havde planlagt. Den store hurdle ligger i at Corona (Covid-19) har lukket alle grænserne, samt sat begrænsninger for hvor mange man må være samlet, så det har udelukket en stor del af den forventede hjælp de skulle have fra Sverige af i form af familie og venner.
Der skal ikke være nogen tvivl om at gå i gang med sådan et projekt kræver rigtig meget, og når man så bliver lukket inde i en lille boble grundet Corona, så tære det enormt meget på energien. Så derfor var den oprindelige plan om at være færdige i oktober måned inden vinterens komme, ville være urealistisk.
For at vende tilbage til byggeprocessen, så bliver der hurtigt lagt et fundament ovenpå traileren, der senere skal danne gulv. De får også lidt hjælp fra nogle af de venner som Jonathan har i Danmark, og da de kommer til undsætning, så kommer der også skred i tingene. Væggene og gavlene bliver hurtigt rejst, så det bliver meget tydeligt hvordan huset vil komme til at se ud.
Vægten
Et af de redskaber der er utroligt vigtigt i kampen for at kunne bygge et Tiny house på en trailer er noget så simpelt som en vægt. Noget af det langt de fleste Tiny house byggere, der vil bygge på en trailer, slås med, er at holde vægten nede under den samlede totalvægt på 3500 kg. Den trailer som Andrea og Jonathan har valgt at bygge på vejer i sig selv 660 kg, så der er 2840 kg tilbage som bygningsmaterialerne tilsammen må veje.
De vejer også alt, selv små bolte og skiver bliver vejet. Alle kasser med skruer bliver vejet. Det er så vigtigt for at kunne beholde traileren indregistreret og kunne køre med på vejene, at den samlede totalvægt ikke overstiger 3500 kg. Så for at sikre sig at det ikke sker, så bliver alt vejet. Selvom de har slået op hvad så og så mange OSB-plader eller krydsfinersplader vejer, så passer det ikke, så de må selv have vægten med i byggemarkedet for at veje elle de ting de køber til deres Tiny house.
Men med stålfast vilje, så lykkedes det dem faktisk at komme i mål med skelettet til deres hus, og så er det jo tid til et rejsegilde Og ingen rejsegilde uden pølser og øl. Så selvom Corona-tiden har sat en stopper for et stort gilde, så bliver der alligevel holdt gilde.
Farven
En ting som mange der bygger, om det er et parcelhus, sommerhus eller som i dette tilfælde et Tiny house, så er en af de ting som næsten altid vil være et stort diskussionsemne, være farven på huset. Her er det heller ingen undtagelse, og selv om parret i bund og grund er enige om farven, så er det de små nuancer de ikke helt kan blive enige om. Efter rigtig mange farveprøver og forsøg, så lykkedes det dog endelig for dem at blive enige, og hvilket fantastisk resultat det er blevet.
Vejr og vind
Når man bygger udenfor, er der som altid en faktor som gør sig gældende for flere ting. Det er vejret. Vejret har indflydelse på den tid det tager at bygge, det har også indflydelse på ens humør når man bygger, for alting bliver som regel meget mere besværliggjort når regnen og vinden driller. Det blev også tilfældet for Andrea og Jonathan, og selv om de forsøgte med at dække sig med presenninger, så kom der alligevel vand ind nogle steder. Og det blev ikke nemmere af, at det var midt i processen med at sætte plader på den udvendige side af huset.
Byggeprocessen del 2
Da byggeprocessen kommer ind i september måned, har Andrea og Jonathan valgt at tage tilbage til Sverige i en uges tid for at kunne tænke på noget andet end deres byggeri. En uge blev til to uger, og de finder hurtigt ud af at de bliver nødt til at sætte nogle grænser for hvor meget de hver især kan holde til. Specielt nu hvor byggeriet ikke bliver færdig til oktober, men kommer til at vare længere.
Det udvendige af byggeriet
Da de kommer tilbage fra Sverige, så er næste skridt i processen at blive færdig udvendigt, inden det bliver alt for koldt at arbejde udenfor. Så der males på livet løs, og da måneden hedder oktober, hiver de presenningen af huset, for at kunne se det færdige resultat udvendigt og i solskinsvejr. Når man ser det færdige projekt udvendigt, så kan man rigtig se at der er kælet for detaljerne, og at der er tænkt over arkitekturen på byggeriet. De forskellige nuancer af blå farve, samt de forskellige størrelser af krydsfinerplader der brugt, giver et helt fantastisk spil, og som en udenforstående person som mig, så kan jeg kun gratulere dem med det flotte resultat. Det bliver meget spændende at følge Andrea i hendes udvikling som minihusbygger-arkitekt. Du kan også følge Andrea på hendes hjemmeside Minihus.nu eller du kan skrive til hende Andrea@minihus.nu. Her vil du kunne få inspiration, samt at du kan købe hendes hjælp til at designe og komme med gode råd til dit eget projekt.
Det indvendige af projektet
Efter de er færdige udvendigt, begynder de så småt at gå i gang med at få isoleret huset indvendigt. Her er det igen vægten der er fremme for at finde den isolering som er bedst, mest bæredygtig og lettest. De tre ting skal kombineres for at finde den mest velegnede isolering.
De tynde 4 mm krydsfinerplader som væggene indvendigt skal beklædes med, er omhyggeligt blevet udvalgt fra trælasten, så der intet er overladt til tilfældighederne med vægt og udseende af hver enkelt plade. Og stille og roligt bliver hver plade sat op, og der begyndes at tænke de næste tanker om køkkenet, badeværelset, stuen og den lille hems til at sove på. Jo længere de kommer med at få bygget det indvendige færdigt, ser man hvor meget de har tænkt over rigtig mange af de detaljer som er blevet lavet i huset. Trappen op til den lille kontor/udsigtsplads er lavet så der er plads til opbevaring i hvert trin. Sofaen er lavet, så den kan laves om til en 120 cm soveplads, til når de har sovende gæster på besøg. Sofaen kan også fjernes helt, eller omdannes til siddepladser, så stuen kan bruges til at slå et større bord op i forbindelse med fødselsdage, eller andre mærkedage.
Stigen op til den lille hems, kan flyttes og sættes op igen, så snart der er brug for det, og sådan er det hele tiden. Man opdager nye ting som gør at man tænker ”wauw det her er sgu rigtig godt tænkt”.
Marts måned
Da projektet kommer ind i marts måned, er de så langt at der kun mangler badeværelset at blive færdigt. De er blevet nødt til at stoppe projektet, da Andrea skal tilbage på arkitektskolen og blive færdig med sine semestre. Så Andrea og Jonathan forventer at de vender tilbage til Langeland i juni måned for at blive færdige med deres Tiny house. Hvor det skal stå henne, vides ikke præcist endnu, men de drømmer om at bo sammen med andre Tiny house byggere, der har de samme værdier som dem. Og så har de ikke mindst en drøm om at kunne bo tæt ved vandet eller skoven.
Kunne de overholde budget samt holde vægten nede?
Som huset står nu, uden at de har lavet badeværelset helt færdigt, så har det kostet 160.000 kr. at bygge huset, hertil må forventes en ekstra regning på badeværelset på ca. 6.000 kr. for at få lavet det færdigt. Da parret har været meget omhyggelige med at veje alle de ting som de har bygget med, kan de også meget præcist sige at huset vejer 3223 kilo inkl. traileren.
Det bliver spændende i fremtiden at følge med i om de kaster sig ud i endnu et Tiny house byggeri, hvis der skulle komme familieforøgelse til, eller hvis Andrea eller Jonathan skal bruge noget plads til kontor i forbindelse med deres arbejde.
I de næste blogs omkring Tiny houses på trailer, går jeg mere i dybden med de enkelte dele der foregår i processen omkring det at bygge et Tiny house. Jeg vil se på forskellige løsninger ang. hvordan man sætter huset fast på traileren, jeg vil se lidt på ON-grid og OFF-grid. Tagløsninger, toilet/badefaciliteter, køkken-design er også nogle af de ting jeg vil lave blogs om. Så følg med her på MaKs-trailer.dk i vores blog afsnit.
Du kan se mere til Andrea og Jonathan her på Andreas Instagram