Find de rigtige dæk til din bil

Find de rigtige dæk til din bil

Når man har en bil, så er det vigtigt at man får vedligeholdt den, og særligt dækkene er yderst vigtige at de altid er klar til brug. Man ved aldrig hvornår man kommer ud for at man skal bruge deres maksimale ydelse. Det gælder både om det er sommer eller vinter.

Om sommeren tænker mange at det ikke betyder så meget om ens dæk er gode nok, men det har en rigtig stor indflydelse på ens køreregenskaber. I tilfælde af en mulig kolidering med et andet køretøj/genstand, så betyder gode dæk alverden for, om du kommer helskindet ud af den mulige ulykke. Et nedslidt dæk har ikke de samme styreegenskaber, eller bremseevne, som et nyt dæk. Derfor er det så vigtigt, ikke kun for din egen sikkerhed, men også dem du har med i bilen, eller dine medtrafikanter skyld, at du har gode dæk altid.
Et andet element som har stor indflydelse på om du har gode styre-/bremseegenskaber er vejret. Om vinteren giver det lidt sig selv at hvis der ligger sne eller is på vejene, så giver det en enorm nedsat friktion. Dette medfører både at du styre og bremser langt dårligere end hvis det var på tør asfalt.

Gribeevne

Et nedslidt dæk gør, at vandet der skal ledes væk fra hjulet, så det har den bedste gribeevne, ikke bliver ledt hurtigt nok væk, og så opstår der det man kalder aquaplaning. Det vil sige at mellem dækket og vejbanen er der vand. Og at styrer og bremse på vand, er en umulig opgave. Det gælder både om det er sommer eller vinter. Så det er ikke nok kun at have gode dæk om vinteren, men det skal man også have om sommeren.

Hvis ikke man har ret meget forstand på biler, så kan det være lidt af en jungle at bevæge sig ind i, for der findes så mange termer og forkortelser, at man ikke ved hvilken vej næsen skal pege, for at komme i den rigtige retning. Der findes rigtig meget hjælp at hente på nettet, og for at finde de rigtige størrelse på både fælg og dæk, så kan man ved hjælp af hjemmesider finde de rigtige størrelser. På denne hjemmeside Videnombil.dk finder du alle svarerne til dimensionerne på din bil. Det eneste du her behøver er bilmærke, hvilken model det er, og hvilken årgang din bil er fra.

Hvordan kan jeg se om mit dæk stadig er godt nok?

På ethvert dæk, er der i selve dækket nogle små indikatorer som viser dig om der er nok dækmønster tilbage på dækket, eller om det skal skiftes. Normalen er at der skal være minimum 1,6 mm dækmønster tilbage, for at dækket kan kalds lovligt at kører på.Er dækket slidt ned til indikatorerne, så er det tid til at dækket skal skiftes hurtigst muligt.
Er du i tvivl om dit dæk er godt nok, både med hensyn til slitage og alder på dækket, så kontakt din nærmeste dækforhandler, så kan han være der behjælpelig, så du igen kan kører sikkert ud på vejene.